Ρωμέικο

Ερυθρή ποικιλία οινοποιίας, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια και σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Χανίων, σε έκταση περί τα 11.500 στρέμματα, δηλαδή το 80-85% της συνολικής έκτασης των αμπελώνων του νομού.
Άγνωστης προέλευσης, πολυκλωνικής σύνθεσης με πάνω από τρεις κλώνους, με διαφορά κυρίως στο χρώμα των ρογών. Το σταφύλι του είναι μέτριο έως μεγάλο, με διαφορετικού μεγέθους ρόγες. Η ποικιλία είναι γνωστή και με τη λέξη λοήσιμα – δηλαδή ανόμοια, διαφορετικά – και πιθανότατα έχει να κάνει με την ανομοιογένεια των ρογών. Στο ίδιο σταφύλι πολύ συχνά υπάρχουν πράσινες, ερυθρές και μελανές ρόγες. Πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική ποικιλία ίσως πήρε αυτό το όνομα ρωμέικο από την ελληνική λέξη «ρώμη» ή από τη λέξη «ρωμιός» όπως οι Οθωμανοί ονόμαζαν τον Έλληνα.
Από αυτή την ποικιλία προέρχεται το τοπικό κρασί «Μαρουβάς», με χωρική οινοποίηση στο 90% της παραγωγής. Ο «Μαρουβάς» είναι υψηλόβαθμος οίνος (13,5-14,5 vol) με χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα που αποκτά έπειτα από διετή παραμονή σε δρύινα βαρέλια. Η παράδοση του θέλει τα βαρέλια να επαναχρησιμοποιούνται από χρονιά σε χρονιά ώστε να έχουν κατακάθι κρασιού από τα προηγούμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό βρίσκεις βαρέλια με «Μαρουβά» ακόμα και 100 χρόνων.