Ταχτάς

Ο Ταχτάς είναι ποικιλία πολύ παλιά, γηγενής του κρητικού αμπελώνα. Μετά τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε ως επιτραπέζια ποικιλία αλλά και για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφίδων (ελεμέδες). Σήμερα η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται για οινοποίηση, όπου κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να δώσει οίνους υψηλής ποιότητας.

Το όνομα της ποικιλίας προέρχεται είτε από την τουρκική λέξη “tahta” (ξύλο, σανίδα) λόγω της σκληρότητας των κληματίδων, είτε από το “τακτάρισμα” το τραγούδι με το οποίο οι μητέρες νανουρίζουν τα μωρά τους είτε από την τουρκική λέξη “taht”, που σημαίνει θρόνος και πιθανόν χαρακτήριζε την υψηλή ποιότητα του σταφυλιού.

Η ποικιλία είναι ζωηρή, παραγωγική, ευαίσθητη στην ξηρασία και τους θερμούς ανέμους, σχετικά ανθεκτική στην ευδεμίδα και τον περονόσπορο και πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο και τη φόμοψη.

Τα σταφύλια είναι μέτρια έως μεγάλα, κυλινδρικά ή κυλινδροκωνικά, με ανισοραγία κάποιες φορές. Η ρόγα είναι μεγάλη, μακρόστενη με διάφανες εσωτερικές ραβδώσεις και σάρκα άχρωμη, πολύ συνεκτική, γλυκιά με ελαφρό άρωμα.

Θεωρείται από πολλούς ότι είναι μια από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του κρητικού Μαλβάζιου οίνου.