Πατητήρια Παναγίας Καρδιώτισσας

Η Παναγία Καρδιώτισσα βρίσκεται βόρεια του Αγίου Θωμά, δίπλα στο ρέμα και τα αιωνόβια δέντρα.  Όπως μαρτυρούν τα λαξεύματα και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών, το αρχικό κτίσμα ήταν παλαιότερο του 10ου αιώνα. Η πέτρινη βάση της Αγίας τράπεζας φέρει αρχαίο χάραγμα. Δυτικά της εκκλησίας, ανηφορίζοντας στον δρόμο, συναντούμε τρία πατητήρια:

Στο πρώτο δεξιά του δρόμου, δυτικά της εκκλησίας, έχει καθαρισθεί τόσο ο ληνός (πατητήρι) όσο και το υπολήνιο.

Λίγο παραπάνω, αριστερά σε βράχο, φαίνεται αχνά το περίγραμμα μικρού πατητηριού, το οποίο είναι μπαζωμένο με πέτρες.

Δεξιά απέναντι (έχει σήμανση) βρίσκεται ληνός με λαξευτή βάση διαστάσεων  3,75m x 3,44m x 1,05-0,40m, λαξευτός από δυο πλευρές και κτιστός από τις άλλες δύο. Ο κρουνός είναι λαξεμένος και το υπολήνιο επίσης λαξευτό διαστάσεων 1,90m x 1,00m x 0,80m. Η μαγγάνα είναι λαξευτή μήκους 1,90m (από κέντρο τρύπας σε κέντρο τρύπας), με διάμετρο 0,80m και μικρό λαξευτό δοχείο συλλογής μούστου σε καλή κατάσταση διατήρησης διαστάσεων 0,80m x 0,60m.

Η εκκλησία Αγίου Θωμά, τον Νοέμβρη του 2008, προχώρησε σε καθαρισμό του συγκροτήματος, όπου σώζονται λαξευμένες κοιλότητες στα νότια του υποληνίου, διαστάσεων 0,60m x 0,40m και 0,60m x 0,47m άγνωστης χρήσης.

Πάνω από τον ληνό υπάρχουν λαξευμένες θέσεις που δίνουν την αίσθηση καθισμάτων όπου πιθανότατα ήταν χώρος γιορτής κατά το πάτημα των σταφυλιών.