Μοσχάτο Σπίνας

Το Μοσχάτο Σπίνας είναι λευκή πρώιμη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα. Το Μοσχάτο, μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε όλη τη χώρα (στη Χρυσοπηγή Πυργού, όπου και Κρητοβενετικά πατητήρια, σώζεται τοπωνύμιο Μοσχάτα) και ειδικότερα στη Σάμο με το εξαιρετικό γλυκό κρασί Σάμος. Στην Κρήτη είναι γνωστό από την ορεινή περιοχή της επαρχίας Σελίνου Χανίων όπου βρίσκεται το χωριό Σπίνα. Περί τα 600 στρέμματα (ΥΑΑΤ 2015) καλλιεργούνται στην Κρήτη.

Πρόκειται για ποικιλία μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας, η οποία προσαρμόζεται σε διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα. Η ποιότητα των οινικών προϊόντων και ο μοσχάτος χαρακτήρας επηρεάζεται έντονα από το υψόμετρο, τον προσανατολισμό του αμπελώνα κ.λπ. Ποικιλία εξαιρετικά ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη και την ευδεμίδα.

Το σταφύλι είναι μέτριο κυλινδροκωνικό ή κυλινδρικό με ρόγες μικρές έως μέτριες σφαιρικές με φλοιό παχύ χρυσοκίτρινο ή πρασινοκίτρινο και σάρκα μαλακή χυμώδη, πολύ γλυκιά, με χαρακτηριστικό άρωμα μοσχάτου.

Ποικιλία που δίνει κρασιά ξηρά αλλά και γλυκά, με έντονα αρώματα.