Ασύρτικο

Το Ασύρτικο είναι μια σπουδαία λευκή ποικιλία οινοποίησης του ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη, αλλά τα τελευταία χρόνια εισήχθη στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Περιλαμβάνεται στη ζώνη ΠΟΠ Χάνδακας – Candia.

Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Τα πρέμνα στους αμπελώνες της Σαντορίνης καλλιεργούνται αυτόριζα με το ιδιότυπα κύπελλα τις «αμπελιές». Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα στα διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα. Είναι ανθεκτική στον περονόσπορο, στο ωίδιο και έχει αντοχή στην ξηρασία.

Έχει μέτρια σταφυλή, ενίοτε μεγάλη κυλινδρική ή κωνική με ρόγα κωνική έως ελλειψοειδή, με κίτρινο φλοιό και σάρκα μαλακή με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση.

Από την ποικιλία Ασύρτικο παράγονται οίνοι υψηλής ποιότητας, λευκοί, ξηροί με υψηλό αλκοολικό τίτλο (12,8-14%), υψηλή οξύτητα και ευχάριστο άρωμα. Έχει εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.