Merlot
Άγνωστης προέλευσης γηγενής ποικιλία του Μπορντό, το Merlot είναι γνωστό από τον 18ο αιώνα. Καλλιεργείται στη Γαλλία τα τελευταία εξήντα χρόνια όπου και επεκτάθηκε ραγδαία. Το Merlot εμφανίστηκε στην Ελλάδα την ίδια περίοδο με το Cabernet Sauvignon, καθώς ήταν η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθούν κρασιά παρόμοια με αυτά των φημισμένων Μπορντό. Στην Ελλάδα καλύπτει περί τα 15.000 στρέμματα ενώ στην Κρήτη περί τα 400 στρέμματα, κυρίως στον Νομό Ηρακλείου.
Ποικιλία ζωηρή, μέτρια παραγωγική, μέσης εποχής ωρίμανσης, το Merlot είναι ευαίσθητο στην ξηρασία και στους ανοιξιάτικους παγετούς. Αποδίδει σε εδάφη βαθιά αργιλοαμμώδη, δροσερά, χαλικώδη και καλώς αποστραγγιζόμενα, λοφωδών ή ημιορεινών περιοχών. Είναι ευαίσθητο στο ωίδιο, σχετικά ανθεκτικό στον περονόσπορο και με μέτρια ευαισθησία στο βοτρύτη. Η αντοχή και η ευαισθησία στους εχθρούς και τις ασθένειες επηρεάζεται έντονα από τις συνθήκες των περιοχών καλλιέργειας.
Το σταφύλι είναι μέτριο, ενίοτε μικρό, κυλινδρικό με μέτρια πυκνότητα. Οι ρόγες είναι μικρές σφαιρικές με λεπτό φλοιό κυανομέλανου χρώματος, σάρκα ανθεκτική, πλούσια σε άχρωμο γλυκό χυμό. Έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την ωρίμαση ενός κρασιού, καθιστώντας το έτοιμο για κατανάλωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.