Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι ευγενής λευκή ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα στη Γαλλία, στις περιοχές του Λίγηρα και του Μπορντό. Στην Ελλάδα έφτασε πριν 40 χρόνια και καλύπτει περί τα 6.500 στρέμματα, ενώ στην Κρήτη καλύπτει 260 στρέμματα (ΥΑΑΤ, 2015), αποκλειστικά στον Νομό Ηρακλείου.
Πρόκειται για ποικιλία μέτριας γονιμότητας και παραγωγικότητας. Προσαρμόζεται σε εδάφη με διαφορετική γονιμότητα και σύσταση αλλά ευδοκιμεί σε αμμώδη, χαλικώδη, κροκαλοπαγή, ασβεστώδη ή και μέσης γονιμότητας επικλινή εδάφη με μικρό υψόμετρο. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο, το βοτρύτη, την ίσκα και το μολυσματικό εκφυλισμό ενώ έχει σχετική αντοχή στον περονόσπορο.
Το σταφύλι είναι μικρό έως μέτριο, κυλινδρικό έως κυλινδροκωνικό, πυκνόραγο ενώ η ρόγα είναι μικρή, σφαιρική ή ωοειδής με φλοιό μετρίως παχύ, διαφανή, κιτρινοπράσινο. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, γλυκιά με ελαφρό χαρακτηριστικό άρωμα.
Αυτή η κοσμογυρισμένη λευκή ποικιλία έχει εγκλιματιστεί άριστα και στην Ελλάδα. Μοιράζει απλόχερα αυτά για τα οποία είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο: το άρωμα, τη δροσιά, και τον ασύγκριτα τραγανό χαρακτήρα του. Εκμεταλλεύεται όλα τα μέσα της σύγχρονης οινοποίησης που χρησιμοποιούν τα οινοποιεία προκειμένου να διατηρήσουν ή και να εντείνουν το άρωμα και το νεύρο της ποικιλίας. Οι προ ζυμωτικές εκχυλίσεις, η ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι επιλεγμένες ζύμες χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, προκειμένου να μεγεθύνουν το μοναδικό χαρακτήρα του.