Cabernet Sauvignon
Η πιο γνωστή γαλλική ερυθρή ποικιλία αμπέλου είναι το Cabernet Sauvignon. Θεωρείται «ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών» (King Cab) αφού έχει κατακτήσει σχεδόν όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στο κομμάτι των κρασιών υψηλής ποιότητας. Κατά μία άποψη προέρχεται από το κλήμα Biturica που περιέγραψε ο γεωγράφος της αρχαιότητας Πλίνιος ο πρεσβύτερος. Στην Ελλάδα 21.000 στρέμματα είναι φυτεμένα στους αμπελώνες ενώ στην Κρήτη οι εκτάσεις με Cabernet Sauvignon είναι περί τα 900 στρέμματα (ΥΑΑΤ, 2015).
Ποικιλία μετρίως παραγωγική έως παραγωγική, μέσης πρωιμότητας, ευδοκιμεί και παράγει οινικά προϊόντα σε εδάφη χαλικώδη, αμμοχαλικώδη, ελαφρώς ασβεστώδη, μέτριας γονιμότητας ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα αργιλοασβεστώδη εδάφη. Είναι ευαίσθητη στην ξηρασία αλλά αποδίδει πολύ καλά σε θερμές, ημίξηρες ή ξηρές περιοχές, εφόσον εξασφαλίζεται η αναγκαία ποσότητα νερού στα κρίσιμα στάδια της βλάστησης.
Το Cabernet Sauvignon είναι μια ερυθρή ποικιλία που δίνει ερυθρά κρασιά, γνωστά για τον ατίθασο χαρακτήρα τους, αλλά και για τη μοναδική δυνατότητα παλαίωσης που διαθέτουν, αφού αγαπάει τη δρυ και μπορεί να «αντέξει» παλαίωση σε 100% καινούριο δρύινο βαρέλι. Στο στόμα είναι πυκνό στη δομή και στιβαρό, με σφιχτές ταννίνες, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς υψηλό αλκοόλ.