Chardonnay

Λευκή ποικιλία με προέλευση τη Βουργουνδία της Γαλλίας, η οποία είναι ήδη γνωστή από τον 14ο αιώνα. To Chardonnay είναι από τις πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες στον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι φυτεμένα 7.000 στρέμματα, ενώ στην Κρήτη κάτι περισσότερο από 400 στρέμματα (ΥΑΑΤ, 2015).

Είναι μια ποικιλία μέτριας ζωηρότητας έως ζωηρή και παραγωγική. Προσαρμόζεται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά ευδοκιμεί στα μέσης γονιμότητας, πετρώδη, αμμοαργιλώδη, αργιλοασβεστώδη, μαργαϊκά, σχιστολιθικά, με επάρκεια νερού αλλά καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη των ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και πολύ ευαίσθητη στην ξηρασία και τους ανοιξιάτικους παγετούς. Πρόκειται για ποικιλία με σχετική αντοχή στον περονόσπορο, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη στο ωίδιο, στο βοτρύτη και το μολυσματικό εκφυλισμό.

 Έχει προσαρμοσθεί στις ελληνικές συνθήκες και δίνει άριστης ποιότητας οίνους σε περιοχές δροσερές, όψιμες, στις οποίες η ωρίμανση γίνεται αργά.

Οι παραγόμενοι από την ποικιλία οίνοι (ξηροί, αφρώδεις ή γλυκείς) χαρακτηρίζονται από το έξοχο απαλό χρυσίζων χρώμα με τις πράσινες ανταύγειες, την ισορροπία αλκοόλης και οξύτητας και το ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο ποικίλλει έντονα ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, τον κλώνο και την τεχνική οινοποίησης.