Syrah

Κορυφαία ερυθρά ποικιλία των θερμών κλιμάτων, γηγενής της περιοχής Hermitage στη Γαλλία κοντά στις Άλπεις. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του Syrah. Μία υποστηρίζει την προέλευση από την επαρχία Chiraz του Ιράν, άλλη εκδοχή θέλει προέλευση από Συρακούσες και κάποια άλλη από τη Σύρο. Στην Κρήτη περί τα 2000 στρέμματα (ΥΑΑΤ, 2015) είναι φυτεμένα με Syrah και πανελλαδικά κοντά στα 10.000 στρέμματα.

Πρόκειται για ποικιλία πολύ ζωηρή, μέτριας παραγωγικότητας μεσοπρώιμης ωρίμανσης. Είναι ευαίσθητη τόσο στις υψηλές όσο και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους. Προσαρμόζεται σε εδάφη με μικρή έως μέση γονιμότητα, χαλικώδη, σχιστολιθικά μέσου βάθους, όχι πολύ υγρά και καλά αποστραγγιζόμενα. Σε αυτές τις συνθήκες παράγει οίνους υψηλής ποιότητας.

Το σταφύλι είναι μικρό, κυλινδρικό ή κυλινδροκωνικό, συχνά διπλό, με ρόγα μέτρια έως μικρή και ωοειδή. Ο φλοιός του είναι λεπτός έως μετρίως παχύς, έχει βαθύ κυανό μαύρο χρώμα και σάρκα γλυκιά, χυμώδη με ευχάριστη γεύση.

Το Syrah κατάφερε να εξαπλωθεί στον ελληνικό και κρητικό αμπελώνα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, δίνοντας κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό δεν είναι τυχαίο για τους παραγωγούς, καθώς θεωρείται ότι το Syrah ευδοκιμεί στις ζεστές κλιματικές συνθήκες της Ελλάδος.

Ανάλογα με τον κλώνο, το κλάδεμα, το έδαφος και την περιοχή, η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει οίνους με υψηλό αλκοολικό τίτλο, μέτριας οξύτητας, με βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση. Συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών Τοπικών Οίνων (Ηρακλειώτικος, Κρητικός).