ανακαλυψτε τισ

Ποικιλίες Οινοστάφυλων

Οι καλλιεργούμενες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Κρήτης προήλθαν, σύμφωνα με τους αμπελογράφους, είτε από τους πληθυσμούς της άγριας αμπέλου, με την Κρήτη να αποτελεί πρώιμο δευτερογενές κέντρο δημιουργίας ποικιλιών αμπέλου, είτε από την καυκασιανή άμπελο, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι διασταυρώσεις. Δεν υπάρχουν γραπτές πηγές για ποικιλίες πριν από τον 11ο αιώνα μ.Χ. αλλά σε ανασκαφή παλαιονακτορικής μινωικής εγκατάστασης ανιχνεύθηκε σημερινή ζώσα ποικιλία σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα. Αναμφισβήτητα το αμπέλι και ο οίνος καθόρισε τη ζωή των κατοίκων του νησιού είτε πολιτισμικά είτε οικονομικά σε περιόδους εξαγωγικού προσανατολισμού της παραγωγής.

Στις μέρες μας (στοιχεία ΥΑΑΤ 2015) στην Κρήτη καλλιεργούνται περί τα 80.000 στρέμματα οινάμπελα, με την ποικιλία Λιάτικο να αγγίζει τα 30.000 στρέμματα και το Κοτσιφάλι να ακολουθεί, ξεπερνώντας τα 12.000 στρέμματα στο νομό Ηρακλείου. Παλαιότερα η σουλτανίνα κάλυπτε 330.000 στρέμματα στον Νομό Ηρακλείου, αλλά μετά το 1978 που η φυλλοξήρα εμφανίσθηκε στους αμπελώνες της Μεσσαράς άρχισε η σταδιακή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Στην πρόσφατη αναμπέλωση εξαιτίας της φυλλοξήρας, αυξήθηκαν οι εκτάσεις της ποικιλίας Κοτσιφάλι, Θραψαθήρι, Βιδιανό, Μοσχάτο Μάζας ή Σπίνας κ.λπ.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή επιδρούν καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του αμπελιού όσο και στην ποιότητά του. Το κρύο, η ζέστη, ο ήλιος, η βροχή παίζουν καθοριστικό ρόλο, θετικό ή αρνητικό, τόσο στη πορεία ανάπτυξης του αμπελιού όσο και στη ρύπανση των σταφυλιών, άρα καθορίζουν την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί.

Ο όγκος των βροχοπτώσεων και η απορροφητικότητα του εδάφους έχουν μεγάλη σημασία. Αν οι ποσότητες είναι πολύ μικρές δεν θα είναι δυνατή η κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών μέσα στο φυτό. Αν πάλι είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ποσότητες του νερού αλλοιώνεται η ποιότητα του κρασιού λόγω της μεγάλης παραγωγής. Τους χειμερινούς μήνες οι βροχές είναι απαραίτητες για τα αμπέλια, ώστε να έχουν αποθέματα τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι βροχές πριν τον τρύγο τις πιο πολλές φορές γίνονται μοιραίες γιατί η υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών και οδηγεί στην καταστροφή της παραγωγής. Όπως είναι φυσικό, το αμπέλι χρειάζεται ήλιο, μέσω της φωτοσύνθεσης για να μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει καρπό με συστατικά κατάλληλα για ένα καλό κρασί. Οι ώρες που χρειάζονται να υπάρχει ηλιοφάνεια από τον Μάρτιο – Οκτώβριο είναι 1300 – 1600.

Τέλος ο ρόλος του ανέμου είναι πολύ σημαντικός. Ο άνεμος έχει ρόλο ρυθμιστικό, γιατί καθορίζει την θερμοκρασία και την υγρασία. Στις ψυχρές περιοχές οι νότιοι άνεμοι προστατεύουν τα φυτά από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα οι ψυχροί βόρειοι άνεμοι προστατεύουν το σταφύλι από την υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας. Οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να σπάσουν τα τρυφερά βλαστάρια και συνεπώς να μειωθεί η συγκομιδή.

Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι ευγενής λευκή ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα στη Γαλλία, στις περιοχές...

Cabernet Sauvignon

Η πιο γνωστή γαλλική ερυθρή ποικιλία αμπέλου είναι το Cabernet Sauvignon. Θεωρείται «ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών»

Ταχτάς

Ο Ταχτάς είναι ποικιλία πολύ παλιά, γηγενής του κρητικού αμπελώνα. Μετά τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε ως επιτραπέζια...

Βιλάνα

Η Βιλάνα είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας πολυκλωνικής σύνθεσης και καλλιεργείται από παλιά κυρίως στο νομό Ηρακλείου (5.000 στρέμματα)....

Ακο(υ)μινάτο

Πολύ παλιά ερυθρή ποικιλία αμπέλου διπλής χρήσης (οινοποιίας και επιτραπέζιας), πολυκλωνικής σύνθεσης.

Ρωμέικο

Ερυθρή ποικιλία οινοποιίας, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια και σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Χανίων, σε έκταση περί τα...

Μοσχάτο Σπίνας

Το Μοσχάτο Σπίνας είναι λευκή πρώιμη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα. Το Μοσχάτο, μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες στην...

Μαντηλάρι

Το Μαντηλάρι είναι από τις πλέον παλιές ελληνικές ποικιλίες, γηγενής του κρητικού αμπελώνα, πολυκλωνική, με εξάπλωση σε όλες...

Μαλβαζία

Αναφορές σε κλήματα Μαλβαζίας έχουν εντοπιστεί σε συμβόλαια του 14ου και 16ου αιώνα, ενώ περιγράφονται και σε κείμενα...

Λιάτικο

Η ποικιλία Λιάτικο απλώνεται σε 30.000 στρέμματα (σύμφωνα με στοιχεία ΥΑΑΤ 2015), τη συναντάμε κυρίως στην Κεντρική και...

Κοτσιφάλι

Το Κοτσιφάλι θεωρείται η σπουδαιότερη ερυθρή ποικιλία του αμπελώνα της Κρήτης. Καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική Κρήτη και σποραδικά...

Θραψαθήρι

Το Θραψαθήρι θεωρείται απόγονος μια παλιάς ελληνικής ποικιλίας οινοποιίας του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου, του Αθηριού.

Βιδιανό

Γηγενής ποικιλία του κρητικού αμπελώνα, το Βιδιανό, παράγει εξαιρετικά λευκά κρασιά. Πρόκειται για μια παλιά λευκή ποικιλία οινοποίησης,...

Ασύρτικο

Το Ασύρτικο είναι μια σπουδαία λευκή ποικιλία οινοποίησης του ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη, αλλά τα τελευταία...

Merlot

Άγνωστης προέλευσης γηγενής ποικιλία του Μπορντό, το Merlot είναι γνωστό από τον 18ο αιώνα.

Chardonnay

Λευκή ποικιλία με προέλευση τη Βουργουνδία της Γαλλίας, η οποία είναι ήδη γνωστή από τον 14ο αιώνα.

Syrah

Κορυφαία ερυθρά ποικιλία των θερμών κλιμάτων, γηγενής της περιοχής Hermitage στη Γαλλία κοντά στις Άλπεις.